Weź serek homogenizowany i czekoladę. Ten prosty i szybki deser zachwyca smakiem

Dodano:
Deser czekoladowy Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Deser czekoladowy na bazie serka homogenizowanego to prosty do przygotowania przysmak. Wystarczy 10 minut pracy.

Tego typu desery są o niebo lepsze od tych kupnych. Robi się je szybko i łatwo, a wychodzi dużo taniej. Bazą naszego deseru czekoladowego są serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz gorzka czekolada. Wszystko w ryzach trzyma żelatyna, dlatego deser ma przyjemną konsystencję galaretki.

Jak zrobić czekoladowy deser z serka homogenizowanego?

Podstawowe składniki tego deseru to serek homogenizowany, czekolada, żelatyna i woda, w której jest rozpuszczana. Chodzi tu tylko o to, aby połączyć wszystkie składniki na gładką masę, a potem już tylko pozostaje czekać, aż stężeje.

Rada: jeśli planujesz zrobienie deseru, samą żelatynę możesz zalać wodą do napęcznienia 15-20 minut wcześniej. Powinna po takim czasie idealnie rozpuścić się w gorącej wodzie.

Nasz deser zrobiony jest z serka waniliowego i gorzkiej czekolady, ale tu możesz też poeksperymentować i dodać czekoladę mleczną, białą czy różową (w każdym z tych wariantów deser będzie dużo słodszy). Można też dać serek naturalny, jeśli chcesz obniżyć zawartość cukru w deserze.

W wersji wegetariańskiej można zastąpić żelatynę agarem (wówczas trzeba agar zagotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu), jednak trzeba pamiętać, że finalnie konsystencja deseru będzie nieco inna, niż przy użyciu żelatyny: nie będzie tak sprężysty.

Przepis: Deser czekoladowy

Pyszny deser z prostych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
646 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówŻelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do napęczniałej żelatyny dodaj gorącą wodę i wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  2. Robienie deseruDo żelatyny dodaj dwie łyżki serka homogenizowanego i wymieszaj. Do roztopionej czekolady stopniowo dodawaj resztę serka i miksuj, na koniec dodaj mieszankę z żelatyną. Masę przelej do pucharków lub foremek i odstaw do lodówki do stężenia.

Jak podawać deser czekoladowy z serka homogenizowanego?

Deser można serwować w pucharkach lub wyjąć go z foremek, w których się chłodził (aby deser łatwo wyjąć, można na chwilę włożyć foremkę do ciepłej wody). Deser warto posypać wiórkami czekoladowymi, a dla przełamania słodyczy można go udekorować świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami czy kawałkami mango.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...